Vitamin D smanjuje opasnost od raka gušterače




Redovnim uzimanjem propisane doze vitamina D u tabletama ili kapsulama može se znatno smanjiti opasnost od razvoja karcinoma gušterače, teške bolesti s lošim prognozama u više od polovine slučajeva, izvijestili su nedavno američki naučnici.

Od karcinoma gušterače na primjer u Velikoj Britaniji godišnje oboli više od 3.600 žena i više od 3.500 muškaraca, a operativni zahvat nažalost vrlo je često nepovoljan. Ranije je ustanovljeno da svakodnevno uzimanje propisanih količina vitamina D smanjuje rizik od nastanka raka prostate, raka dojke i raka debelog crijeva.

Nedavna istraživanja pokazala su da vitamin D pomaže tako da blokira širenje kancerogenih ćelija, a tkivo gušterače, bez obzira je li zdravo ili kancerogeno, sadrži visoke nivoe enzima koji vitamin D pretvaraju u svoj aktivni oblik.

U istraživanju što su ga sproveli naučnici na Northwestern Universityju u američkoj državi Illinois sudjelovalo je 120.000 osoba. Ustanovljeno je da se uzimanjem dnevno preporučene doze vitamina D po američkim standardima, a to je 400 jedinica dnevno smanjuje rizik od razvoja raka gušterače za 43 posto. No, takođe su objavili kako su potrebna daljnja istraživanja da bi se odredilo je li bolje konzumirati vitamin D oralno ili izlaganjem suncu.

Primjedbe