Paradajz dijeta za mršavljenje bez gladovanja – jelovnik, pravila, iskustva




Jedan od najboljih načina da u toku letnjih meseci izgubite više kilograma, svakako je i paradajz dijeta za mršavljenje. A uz to što ćete se osloboditi vrlo lako nagomilanih kilograma, trebalo bi da znate da je u pitanju i vrlo lako sprovodljiva dijeta, tako da u principu ne bi trebalo da osećate veliku glad.

Paradajz za mršavljenje

Paradajz dijeta za mršavljenje uključuje unos paradajza za svaki dnevni obrok, uz naravno ostale namirnice. Jedino kada se ne konzumira paradajz jeste za doručak, ali ne svakoga dana, a rezultati držanja ove dijete su vrlo lako vidljivi već posle prve kure, koja traje svega pet dana.

Poznato je da je paradajz za mršavljenje preporučljivo koristiti, a uz to ova namirnica je vrlo bogata brojnim vitaminima i to na prvom mestu vitaminom C, pa je svakako dobro uvrstiti je u svakodnevnu ishranu.

paradajz dijeta jelovnikPored toga što ćete izgubiti nagomilane kilograme, samo konzumiranje ovog povrća će uticati i na detoksikaciju vašeg organizma, a primećeno je da ima i vrlo blagotvoran uticaj na kvalitet kože, te da ona postaje elastičnija i svežija ako se redovno konzumira paradajz.

Paradajz dijeta jelovnik
Kako smo već prethodno pomenuli, paradajz dijeta podrazumeva pojačan unos ove namirnice za sve glavne obroke, izuzev za doručak u određenim danima, tako da bi bilo dobro da upoznate i paradajz dijeta jelovnik, kako biste otprilike znali koji je princip njenog sprovođenja.

Dakle, za doručak možete da popijete kafu ili čaj bez dodatka šećera i da pojedete dva parčeta prepečenog hleba, koji po želji možete da premažete medom ili eventualno margarinom. Obilna paradajz salata sa dodatim sirom je osnov za ručak, a nju pripremate uz dodatak obavezno nemasnog sira i različitog začinskog bilja, te maslinovog ulja. Jedna voćka po izboru se uzima za užinu, a večera može da bude testenina u koju ćete dodati sos od paradajza, pripremljen sa dodatkom luka i na maslinovom ulju (ne preterujte sa količinom testenine).

Paradajz dijeta jelovnik za drugi dan podrazumeva da za doručak pojedete izabranu vrstu testa, to jest hleba ili nekog drugogpeciva, a poželjno je da bude od integralnog brašna, uz dodatak nemasnog sira. Za ručak možete da pripremite srpsku ili grčku salatu, a koja bi svakako trebalo da bude obilnija. Podrazumeva se da za užinu možete pojesti ili voće po izboru ili popiti šolju kafe, odnosno čaja, uz dodatak nekoliko integralnih keksića. Večera može da bude sačinjena od kombinacije odabrane vrste ribe, a nju ćete naravno pripremati sa paradajzom.

Trećeg dana imate mogućnost da za doručak pojedete zdrave pahuljice sa jogurtom, a za ručak možete da pripremite tortilje od integralnog brašna, koje ćete jesti sa paradajzom i odabranom vrstom povrća. Užina može biti voćka po želji, a imate mogućnost i da jednostavno pojedete samo paradajz ili popijete sok od tog povrća. Za večeru pripremate paradajz uz dodatak malo mesa i izabranog povrća.



Dve kriške prepečenog hleba sa sremskim sirom i po jednom šnitom šunke je predviđeno za doručak pretposlednjeg dana ove dijete, a tada se konzumira i sok od svežeg paradajza i to jedna čaša. Za ručak možete da pripremite jednu šniclu u sosu od paradajza, a za večeru imate mogućnost da pripremite jelo od paradajza, pirinča i šargarepe, a uz dodatak malo mladog sira,dok je za užinu predviđen unos jedne voćke po želji.

Za poslednji dan, paradajz dijeta jelovnik predviđa dve kriške prepečenog hleba sa sirom, po želji i paradajzom, kao i 200 mililitara soka od paradajza, dok je za ručak predviđena grčka salata, a za užinu se konzumira voće po želji. Večera može da bude jelo pripremljeno od šargarepe, krompira, pečuraka i naravno, paradajza, a sve zavisi od vašeg ukusa.

Napominjemo da u bilo kom trenutku kada osetite glad, imate mogućnost da pojedete ili jedan veći paradajz ili da popijete 200 mililitara soka od tog povrća.

Paradajz supa dijeta
Pored već pomenute, često se može čuti i da postoji paradajz supa dijeta, a to zapravo podrazumeva da se u tačno određenim intervalima konzumira paradajz čorba, te se tako utiče na gubitak viška kilograma.

Ali kada je u pitanju paradajz supa dijeta za mršavljenje, trebalo bi imati na umu da se kuvanjem ove namirnice gubi veliki procenat vitamina i minerala, koje inače sadrži, pa svakako treba razmisliti da li je to dobra opcija za organizam.

Sok od paradajza i mršavljenje
Obično se preporučuje sok od paradajza za ravan stomak, jer je primećeno da pojačanim konzumiranjem ove namirnice masne naslage jednostavno nestaju.

Najbolje je konzumirati ga u svežem stanju i uz dodatak maslinovog ulja, a kada je u pitanju sok od paradajza i mršavljenje, svakako se preporučuje konzumirati ga u svežem obliku, jer kada se pristupi termalnoj obradi ove namirnice mnogi minerali koje sadrži, kao i vitamini jednostavno nestaju.

Paradajz i zdravlje
Smatra se da su neraskidivo povezani paradajz i zdravlje, a prvenstveno zato što je ova namirnica izuzetno bogata vitaminom C, te njen unos ima uticaja i na poboljšanje imunog sistema organizma.

Isto tako u paradajzu postoji i velika količina kako vitamina A, tako i vitamina B3, odnosno B6, a poznato je i da je ova namirnica naročito bogata magnezijumom. Takođe, u njemu se nalaze i sumpor, kao i hlor, koji su odlični pomagači u procesu čišćenja organizma. Smatra se i da ova namirnica poseduje antikancerogeno dejstvo, a najpre zato što je bogataantioksidansima.

Primjedbe