HREN KAO PRIRODNI LIJEK




Jedan od zaboravljenih, a jako ljekovitih biljaka je hren. Lijekom se smatrao i u davnom Egiptu, Rimu, Grčkoj, dugo se koristio i kod nas
Hren je višegodišnja zeljasta biljka, raste samoniklo ali se sve češće i uzgaja. U piramidi ishrane svrstava se zajedno sa ostalim važnim povrćem. Najveća prednost je to što nije zahtjevna biljka i svjež korjen se može koristiti tokom cijele godine, dovoljno je samo zakopati ga u vlažnom pijesku u podrumu ili na nekom sličnom mjestu.
Od hrena se mogu koristiti i nadzemni i podzemni dio, tj. i lišće i korjen. Kod nas je slabo poznato da su listov hrena prebogati vitaminom C, karotenom i hlorofilom, velike količine kalijuma, kalcijuma, fosfata, sumpora, magnezijuma, hlora. Koriste se za pravljenje pikantnih salata ili se mogu koristiti za pripremanje različitih jela.
Kada se kod nas kaže hren skoro se uvek misli na ljuti korjen, to je mesnati zemni dio biljke, koji ima jako pikantan ukus i koristi se kao začin u pripremi različitih vrsta mesa, mada se može koristiti i za pripremu soseva sa jogurtom ili majonezom.

KUPOVINA I OBRADA:
Prilikom kupovine svježeg hrena treba voditi računa da bude čvrst, neoštećen i bez zelenkastih nijansi na sebi. U dobro zatvorenoj posudi u frižideru se može čuvati i do pola godine u zamrzivaču još duže.
Prilikom pripreme treba ga guliti što tanje da se skine samo kora. Pre rendanja korjen treba da odstoji minimum 24h.
LJEKOVITOST:
Hren je hiljadama godina poznat kao jako ljekovita biljka, čisti cijeli organizam i ubrzava metabolizam. Specifičan ljut miris i ukus potiču od sastojka singrina, on je razlog zašto često poteku suze, ali i dobro prorade pluća i sinusi. Takođe sadrži kumarine, fenole, eterično ulje, aspargin, peroksidazu, smolu, skrob i saharide.
Nedavna istraživna Univerziteta u Ilinoistu pokazuju da hren sadrži velike količine glukozinolata, sastojka koji višestruko pojačava imunitet i značajan je u borbi protiv tumora.
Korjen pored istih sastojaka koje sadrži list takođe sadrži velike količine vitamina B6, B12 i B1.
Hren se koristi za liječenje astme i bronhitisa, upaljenih sinusa, kašlja, reume, liječenje bolesti krvotoka, izbacivanje kamena i peska iz bubrega i sl.
Postoje mnogobrojni recepti koji se koriste u lječenju bolesti disajnih puteva.
Za upalu sinusa: U šerpu narendajte hren i stavite na zagrijanu ringlu, nagnite se iznad šerpe i prekrijte glavu, udišite 5-10min, najbolje pred spavanje. Poslije nekoliko dana sinusi će početi da se čiste a bolovi će prestati.
Čaj za čišćenje pluća: 10g narendanog hrena prelijte sa 2dl ključane vode i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Tako spremljeni napitak treba piti dva do tri puta dnevno u malim šoljama.
Za astmu: Sa šoljom sirćeta lagano treba kuhati četiri supene kašike narendanog hrena. Kad se hren razmekša, treba procjediti, dobijenu količinu pomješati sa istom količinom meda. Dobijenu smjesu lagano kuhati da se zgusne, a zatim u to dodati skuhan hren i ostaviti da se kaša ohladi. Ovako dobijeni lijek se uzima ujutru i uveče po jednu kafenu kašičicu. Terapija traje mjesec dana.
Protiv kašlja i otežanog disanja: Svako jutro, na prazan želudac, treba da uzme jednu kašičicu narendanog hrena sa kašičicom meda. Terapija traje također mjesec dana.

Primjedbe