ULJE LJEŠNJAKA ZA ZDRAVLJE I LJEPOTU KOŽE




U proizvodima za održavanje higijene i proizvodima za njegu lješnjak je čest sastojak. Osim ploda koriste se njegovi listovi i cvjetovi, u pilinzima se uglavnom koristi plod usitnjen u prah, a ulje lješnjaka nalazimo doslovce posvuda. S razlogom.

Bogatstvo aktivnih sastojaka

Ukusni orašasti plod doista je prava riznica korisnih aktivnih sastojaka koje koža prepoznaje i dobro iskorištava. Sadrži hranjive masne kiseline, vitamin E, tanine i flavonoide antioksidacijskog djelovanja, fitosterole koji potiču oporavak kože, minerale i vitamine B skupine, a svi ti sastojci, svaki na svoj način, pridonose ljepoti kože.

U ulju lješnjaka ti sastojci nalaze se u gotovo potpuno čistom, prirodnom obliku. To je razlog zbog kojega proizvodači kozmetike to ulje naveliko koriste.

Biljna ulja najčešće se ne preporučuju masnoj koži jer na površini kože stvaraju masni sloj koji zatvara pore, usporava prirodni ritam izlučivanja sebuma, a time i pročišćavanje kože, povećavajući na taj način opasnost od stvaranja komedona, što i jest osnovni problem masne kože.

No to nije slučaj s uljem lješnjaka. To ulje fine teksture vrlo brzo prodire u kožu i na njenoj površini ne ostavlja masni trag. Utječe usto na reguliranje proizvodnje sebuma, a ima i blago adstringetno djelovanje – steže pore kože. Upravo se stoga ulje lješnjaka vrlo često koristi za njegu masne kože, na samom je vrhu liste sastojaka krema za suzbijanje suvišnog sjaja kože, kao i u maskama za pročišćavanje masne i kombinirane kože.



Nalazimo ga i u proizvodima za čišćenje svih tipova kože, ne samo zbog vrijednih sastojaka koje sadrži već i kao masnu tvar koja otapa i odstranjuje nečistoće s površine kože.

Za suhu i osjetljivu kožu

Poput svih biljnih ulja, zbog visoke koncentracije masnih kiselina, ulje lješnjaka djeluje kao ovlaživač, omekšava kožu i poboljšava njenu strukturu. Koža ga vrlo dobro podnosi, čak i vrlo osjetljiva koža. Poboljšava se hidratacija kože i time joj pomaže da održi ravnotežu, posebno površinskog sloja.

Fitosteroli ulja lješnjaka potiču procese oporavka tkiva kože, pa se stoga ono često koristi u njezi oštećene kože, a kad je u pitanju njega tijela, odlično je u sprječavanju nastanka strija.

Finu, nemasnu teksturu kakvu ima ulje lješnjaka ima malo koje biljno ulje. Zbog toga se koristi u hidratantnim uljima za njegu tijela. Esencijalna ga ulja izrazito dobro podnose i služe kao prijenosnici ulja lješnjaka u dublje slojeve tkiva kože. Vrlo se često koristi i u serumima za njegu kože lica.

Oprez je ipak potreban

Upozorenje koje vrijedi za konzumaciju lješnjaka – može izazvati alergijske reakcije, vrijedi i kad je u pitanju njega. Naime, sastojci lješnjaka mogu aktivirati imunosni sustav i potaknuti alergijske reakcije, slično kao sastojci svih orašastih plodova, pa čak i slatkog badema. Iako su takve reakcije malobrojne i najčešće blage, ako ste alergični na lješnjake i ostale orašaste plodove, izbjegavajte proizvode koji ih sadrže, piše zenasastilom.com.

Primjedbe