SVE O KADULJI: Šta liječi, kako se uzgaja i recepti za pripravu od čaja, rakije i vina






Stari su je narodi upotrebljavali kao lijek maltene za sve bolesti. Nalazimo je u receptima liječnika u starom Egiptu, Heladi iRimu, na istoku i na zapadu a u Srednjem vijeku.
UZGOJ, BRANJE I SUŠENJE
Kadulja je samonikla zeljasta biljka s kopljastim i ovalnim baršunastim listovima prekrivenim gustim dlačicama s obje strane. Raste u kamenjarimaMediterana u niskimgrmovima. Mlada je svjetlozelena do ljubičasta, cvjeta u malim bijelim, plavim i ružičastim klasovima na vrhu stabljike. Stabljika joj s vremenom odrveni, životni joj je vijek šest do sedam godina.

To je biljka sunca i topline, osjetljiva na mraz i previše vlage pa je kontinentalci i posebno sjevernjaci moraju sijati i njegovati. Sije se u aprilu i maju. Sjeme se samo malo pokrije zemljom. Gnoji se svakih mjesec i pol dana mješavinom dušika, fosfora i kalija. Može se uzgajati i iz presadnica. Najbolje na mirnom i sunčanom mjestu, u zavjetrini. Nije posebno osjetljiva na vrstu tla.
Možemo je uzgajati i kao lončanicu u kući, na sunčanom prozoru. Ako listovi počnu žutjeti, znači da joj treba više životnog prostora, tj. mjesta i zemlje. Tu se može uzgajati do ljeta a onda je presadimo u vrt na opisano mjesto. Do zime će se razviti, u proljeće se oreže (ne stare osnovne grane). Listovi se beru prije cvatnje u aprilu, cvijet se sabire u majui junu. Budući da joj narastu novi listovi, mogu se brati tijekom cijele godine. Suši se na sjenovitom i zračnom mjestu. Cvijet kadulje vole i pčele pa je njen med jedan od najljekovitijih.
ŠTA LIJEČI
Opća je floskula da «kadulja čisti krv i cijeli organizam». To ne znači ništa. Ali dokazano je da kadulja ima antibakterijsko, antivirusno i antifungicidno djelovanje Što će reći da je dobar borac protiv bakterija, virusa i raznih gljivica, odnosno raznih upala. Pa onda, liječi želudac, crijeva, žuč, mjehur i mokraćne kanale. Pomaže kod bolesti usne šupljine, grla i krajnika. Kod kašlja, hunjavice, bronhitisa, prehlade i gripe. Sređuje mjesečnicu i hormonalne teškoće u žena. Pomaže kod neuroze i depresije. Regulator je znojenja u bolesti kao i u pubertetu, adolescenciji i klimakteriju. Poboljšava pamćenje i može spriječiti Alzheimer. Koristi kod kožnih bolesti, liječi gnojne rane i čireve. Blagi je afrodizijak. Priprema se u obliku čaja, oparka, tinkture, ulja, kupke, obloga, rakije i vina. Čaj i oparak najčešći su pripravci kadulje za liječenje zdravstvenih tegoba.
ČAJ OD KADULJE
Priprema se tako da se u četvrt litre ključale vode stavi jedna čajna žličica usitnjene kadulje i pusti da na laganoj vatri otklopljeno kuha tri minute. Skine se s vatre, neka odstoji desetak minuta. Procijedi se i pije dvije do tri šalice dnevno, ovisno o tegobama. Ako se radi o upali grla, krajnika i bolestima dišnih organa – topao čaj zasladi se s medom.
KADULJIN OPARAK
Žlica osušenih usitnjenih listova kadulje prelije se s dva i pol decilitra ključale vode i ostavi da odstoji pola sata. Procijedi se i pije toplo. Kod tegoba s probavnim organima pije se jedna šalica pola sata prije jela. Oparak je djelotvoran i za ispiranje i grgljanje kod bolesti grla i usne šupljine.
KADULJA U MLIJEKU
Žlica suhih kaduljinih listova kuha se u četvrt litre mlijeka tri minute. Ohladi se da ostane toplo i doda dvije žlice domaćeg meda. Uzima se učestalo tijekom dana po jedna žlica. To je sredstvo protiv kašlja, koje se može davati i djeci.
TINKTURA OD KADULJE
Spravlja se tako da u decilitar 70-postotnog alkohola (etilnog) stavimo 20 grama usitnjenog kaduljinog lista. Ostavimo da stoji na toplom mjestu mjesec dana. Ocijedimo, premjestimo u odgovarajuću bočicu. Koristi se tako da se uz pomoć kapaljke 10 do 15 kapi stavi u malo vode, soka ili čaja i popije tri puta dnevno ili ispire i grglja, već prema tegobama. Koristi kod svih zdravstvenih problema u ljekovitom opsegu djelovanja kadulje. Pažnja – zabranjeno za trudnice i djecu.
OBLOZI
Jedan od starih recepata je i ovaj: izgnječene listove svježe kadulje stavimo na čistu lanenu krpu ili sterilnu gazu i privijemo na ranu ili na gnojni čir.
KUPKA
U pet litara hladne, najbolje izvorske vode stavimo 20 dg kadulje. Neka odstoji 12 sati. Izlijemo u priređenu kadu za kupku s toplom vodom. To je dobro sredstvo za tegobe s mokrenjem i za kožne bolesti.
Primjerice za kožnu bolest pitirijazu (pytiriasis versicolor) dobro je uz kupku piti i čaj, zbog promjene strukture znoja.
ULJE OD KADULJE
Za pripravu kupke može se koristiti i kaduljino eterično ulje. Deset kapi ulja u pola litre mlijeka. Dobro promiješamo i ulijemo u kadu s vodom pripremljenom za kupanje. Kaduljino eterično ulje dobiva se postupkom destilacije vodenom parom najbolje mladih listova i grančica kadulje. Osim za kupku pripravci od kaduljina ulja koriste i se za inhalaciju kod upale dišnih organa i sinusa u kombinaciji s uljima slična djelovanja, za ispiranje kod upale usne šupljine i grla, za masažu, za osvježavanje i dezinfekciju prostora.
RAKIJA OD KADULJE I MEDA
250 listića kadulje namočimo u 1,5 l rakije, najbolje kvalitetne neutralne lozovače. Ostavimo da se moči kroz tri sedmice. Ocijedimo i pomiješamo s kilogramom i pol meda po izboru – od po boji i okusu neutralnog bagrema do jakog i oporog kestena. Rasporedom u tri boce od litre. Dobro začepimo i bocu povremeno protresemo inekoliko puta okrenemo. Neka dozrijeva još dvije sedmice. Koristiti u malim količinama. Posebno je dobrog okusa ako bocu držite u hladnjaku.
KADULJINO VINO
U litru kvalitetnog crnog vina – plavac, frankovka, teran – stavimo 10 dg usitnjenih kaduljinih listova. Neka dvije sedmice odstoji na suncu uz povremeno potresanje i okretanje. Procijedimo. Popiti poslije jela po jednu malu čašicu.
KADULJIN SIRUP
Ako imate polje kadulje ili još bolje ako vam je priruci kadulja primorskih kamenjara imate glavnu stvar za odličan vrlo ukusan i uz to zdrav sok od kadulje. Jer, za to nam treba.
100 cvjetova kadulje
4 kg šećera
4 litre vode
10 limuna
Uberete sto kaduljinih cvjetova tako da se cvijetom smatra onaj cvjetni klas na vrhu stabljike. Prokuhajte šećer i vodu, po mogućnosti – izvorsku. Ohladite. Primješajte sok od 10 limuna. Ubacite 100 kaduljinih cvjetova. Promješajte. Ostavite da odstoji poklopljeno – dva dana. Ocijedite. Smjestite u boce i dobro začepite. Sterilizirajte u vrućoj vodi ili pećnici. Pije se poput svakog sirupa, pomiješano s vodom.
KADULJA U KUHINJI
Kadulju kao začin treba pažljivo dozirati i ne s njom konkurirati drugim začinima. Ide s juhama, povrćem, sirom, tjesteninom, ribom, mesom. Probajte je, primjerice, dodati telećim jetrima ili ražnjićima između komadića mesa. Dobit ćete izniman okus. Evo još nekoliko prijedloga za jela s kaduljom.
Umak za tjesteninu
Pikantni umak od kadulje i gorgonzole odličan je preljev za špagete, fusile, makarone ili još bolje – njoke.
Sastojci:
10 listova kadulje
20 dg gorgonzole
4 dl vrhnja za kuhanje.
1 dl maslinovog ulja
glavica luka
glavica bijelog luka
U široj posudi zagrijati maslinovo ulje i lagano popržiti kadulju. Izvaditi i na isto ulje odmah ubaciti sitno nasjeckani luk i kratko popržiti dok se opusti. Ubaciti usitnjeni bijeli luk i pustiti da zavonja. Dodati gorgonzolu izrezanu na kockice i vrhnje za kuhanje te miješati dok se sve ne pretvori u jedinstvenu gustu smjesu. Preliti potjestenini.
Sir s kaduljom
Ovo je vrlo jednostavno osvježavajuće ljetno jelo.
Sastojci:
3 žlice svježih kaduljinih listova
1 svježi kravlji sir (1/4 kg)
1 glavica bijelog luka
sok od pola limuna
Dobro usitnite kadulju i bijeli luki pomiješajte je s limunovim sokom. Sve ubacite u sir i dobro promiješajte da se sve prožme. Pomiješajte kadulju i bijeli luk sa sirom i limunovim sokom. Ostavite preko noći (ili dana) u frižideru.
Kadulja čips
Evo jednog prijedloga za ekskluzivni bife za neku posebnu prigodu, koja zaslužuje šampanjac.
1 šaka listova kadulje
10 dg brašna
1 dl bijelog vina
sol
papar
1 jaje
ulje
Listove svježe kadulje operite i dobro osušite. Pripremiti sve kao da ćete pržiti pariški odrezak, samo što nam umjesto mlijeka treba dobro suho bijelo vino. Dakle, razmutite jaje u vinu s malo soli i papra, dobro miješajte sve dok ne dobijete gustu smjesu, nešto gušću od one za palačinke. Ubacite listove kadulje, dobro promiješajte. Na tavi zagrijte ulje, kao za pomfri, odvojeno ubacujte listove kadulje i pržite ih do boje zlata i stanja hrskavosti.
Suvišne masnoće riješite se tako da pržene listiće prije posluživanja stavite na papirnati ubrus.
Uz rečeni šampanjac listići kadulje mogu ići sami ili još bolje u kombinaciji s talijanskom mozzarellom. Nikako ne primjerice s francuskim camambertom, koji inače odlično pristaje uz šampanjac, jer je kadulja već dovoljno aromatična.
Ovaj kadulja-čips može ići i u ne tako svečanoj varijanti u kombinaciji s domaćim ne ljutim ajvarom a onda sir neka bude neki polutvrdi – edamer ili ementaler. A vino je ono isto koje vam je služilo za pohanje listova.
OPREZNO S KADULJOM!
Kao i svaki djelotvorni lijek tako se ponaša i kadulja. Uz kalcij, kalij, natrij, najvažniji sadržaj kadulje je eterično ulje, Ima ga u cijeloj stabljici a najviše u listovima. U osušenoj biljci ima ga od 1,6 do 2,7 posto. Glavni sastojak kaduljina eteričnog ulja je tujon. Ovisno o staništu, dobu godina i dana ima ga i do 60 posto. Upravo taj tujon daje joj onaj snažan karakterističan i opojan miris, kojim ljeti odiše čitav Mediteran. Zahvaljujući tujonu kadulja djeluje antiseptički. Ali upravo taj tujon može biti napasan za središnji živčani sustav i imati loše posljedice za zdravlje. Kadulju ne smiju uzimati osobe koje boluju od padavice i oni koji imaju visoki tlak. Oprezno je trebaju uzimati trudnice, dojilje i djeca a tinkturu od kadulje nikako – ne. je ne bi smio uzimati kroz dulje vrijeme u većoj količini ili koncentraciji. Posljedice pretjerivanja mogu biti uzrujanost, ubrzani puls, suha usta, nesanica, omaglica pa i nesvjestica.
Neko opće pravilo je da se pripravci kadulje u propisanim količinama za pojedine slučajeve uzimaju ne dulje odmjesec dana i da pauza bude najmanje dvije sedmice.

Primjedbe