Šarene slatke kiflice – slatka fantazija u šećernom sirupu



POTREBNO:

Za osnovno tijesto:

500 g brašna
250 ml ulja
2 jaja
250 ml mlijeka
1 vrećica suhog kvasca ili jedna kocka svježeg
Za žuti dio kiflica:

6 žlica brašna
Za smeđi dio kiflica:

3 žlice brašna
3 žlice kakaa
Za sirup:

500 ml vode
600 g šećera
1 limun



PRIPREMA:

Prije nego što počnete raditi kiflice zakuhajte vodu sa šećerom i limunom narezanim na tanke kriškice. Kada provri, kuhajte još 5-6 min. Sirup ostavite po strani da se prohladi.
Za osnovno tijesto pomiješati brašno i suhi kvasac. Dodati jaja, ulje i toplo mlijeko pa umijesiti tijesto koje je dosta mekano. Ja sam ovo radila mikserom sa spiralama. Iako u tijesto ide kvasac, za ove kiflice dizanje tijesta nije potrebno.
Tijesto odmah podijeliti na dva jednaka dijela.
U jedan dio tijesta dodati još 6 žlica brašna i dobro premijesiti kako biste dobili kompaktno tijesto.
U drugi dio tijesta dodati 3 žlice brašna i 3 žlice kakaa pa također dobro premijesiti kako bi tijesto postalo ujednačeno tamne boje.
Svaki dio tijesta podijeliti u podjednake loptice. Svaku lopticu razvaljati na pobrašnjenoj radnoj površini u krug promjera cca 15-tak cm.  Zatim složiti dva razvaljana kruga različite boje jedno na drugo. Možete slagati žuto na smeđe ili obrnuto, a možete kombinirati kao što sam ja pa ćete dobiti doista različite šarene kiflice.
Tako složeno tijesto razvaljati zajedno u krug cca 20 cm promjera.  Rezati na 12 trokutića i svaki zarolati u kiflicu. Slagati kiflice u lim na papir za pečenje i peći u zagrijanoj pećnici na 200 C oko 18 minuta. Pečene i još vruće kiflice preliti pripremljenim sirupom, sačekati da upiju sirup i da se prohlade, pa poslužiti.
Dobar tek!

Primjedbe